top of page

B i o g r a f i e

Miroslav Dimitrov werd in 1973 geboren in Burgas, Bulgarije. Hij kreeg zijn eerste pianolessen reeds op vierjarige leeftijd. Zijn pianospel vorderde in hoog tempo en hij gaf zijn eerste officiële concert al op zijn zevende. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Muzieklyceum Pantcho Vladigerov in Burgas (1984) dat hij met de hoogst mogelijke resultaten doorliep. In 1992 werd hij toegelaten tot de Nationale Muziekacademie in Sofia waar hij bij de befaamde Bulgaarse muziekpedagoge en pianiste professor Milena Mollova studeerde. Na vier jaar studeerde hij cum laude af.

Miroslav kreeg een beurs voor verdere studie in het buitenland en hij koos in 1997 ervoor om zich in Nederland te vestigen. Hier volgde hij een opleiding bij professor Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1999 haalde hij hier zijn diploma eerste fase (DM) en in  2001 zijn diploma tweede fase (UM). In de periode 1999-2002 werkte hij als gastdocent correpetitie aan het Koninklijk Conservatorium.

Miroslav manifesteerde zich op zijn veertiende met het 1e pianoconcert van Beethoven waarbij het Burgas' Filharmonisch Orkest hem begeleidde.
Ook wist hij vele eerste prijzen in de wacht te slepen tijdens nationale en internationale pianoconcoursen als: Het 10e Nationale Pianoconcours Svetoslav Obretenov (1986), het 1e Academisch Pianoconcours Johannes Brahms  (Sofia, 1993), het Internationale Pianoconcours P.Konyovich  (Belgrado, 1995) en hij is winnaar van de Lyuba Encheva-prijs van de Nationale Muziekacademie (Sofia, 1992). Overige prijzen won hij tijdens: het 16e Internationale Pianoconcours voor jonge pianisten (Senigállia, Italië, 1987) en het 1e Nationale Pianoconcours Liszt-Bartók (Sofia, 1991).

In veel landen gaf hij acte-de-présence tijdens grote internationale muziekfestivals als Musical March Days (Ruse), The International Musical Festival Laureate Days Katya Popova (Pleven, 1996), Art Festival Apolonia (Nesebar, 1996) en in Thessaloniki, Griekenland (1997).

In 1994 viel hem de eer ten deel het Congres van de European Piano Teachers Association (EPTA) te openen met de vertolking van Tchaikovsky's 1e pianoconcert met het Nationaal Filharmonisch Orkest van Belgrado.

Soloconcerten gaf hij o.a. voor leden van de Tweede Kamer, in Cöteanum, Zwitserland, de Amstelkerk, Amsterdam, in de Laurenskerk, Rotterdam en Japan.

Op zijn uitvoeringslijst staan verder onder andere: Schumann pianoconcert, Gershwin pianoconcert in F,  het inspirerende Rachmaninov 2de

pianoconcert, het 5de pianoconcert van Beethoven Emperor en vele andere.

 

Miroslav Dimitrov - pianist
bottom of page